• Predicació

FE PETITA, RESULTATS GRANS

Mt 17,20 (Diumenge 18 de març de 2018)

Jeff Bezos, ha passat a ser aquesta setmana l’home més ric del món. Ell va saber veure les possibilitats sense límit d’internet. Al 1994 va fundar “cadabra.com”, empresa que va iniciar al garaig de casa seva amb els seus estalvis, els dels pares, i suposo que amb algun crèdit. Aquesta desprès acabaria convertint-se en Amazon. El 16 de juliol de 1995 va vendre el seu primer llibre per internet. L’any 1997 va sortir a borsa amb un preu de 1,97 $ per acció. Sabeu quan valien aquesta setmana? Han arribat al record de 1600 $ per acció. Multiplicant per 800 el valor inicial.

L’èxit requereix d’experts amb talent, la ment d’un principiant i una orientació a llarg termini” deia el propi Bezzos en l’acte de fusió de l’empresa amb altres dues potències del món econòmic i tecnològic.

Qui ha dit que no es poden moure muntanyes?

Propòsit

La setmana passada parlàvem de les possibilitats i potencialitats del missatge de Déu: el regne és com un gra de mostassa, la més petita de les llavors que esdevé el més gran dels arbustos.

En una segona ocasió Jesús il·lustra les seves ensenyances amb la més petita llavor: és en el cas de la fe: una fe com un gra de mostassa és capaç d’aconseguir-ho tot. Voleu que fem una ullada? Acompanyeu-me. Ho farem mirant de reüll la màxima del Jeff Bezos, com en aquella altra ocasió en que Jesús s’usa del administrador astut per a explicar una lliçó espiritual.

1 MESTRES DE FE

“L’èxit requereix d’experts amb talents”

El context d’aquesta dita de Jesús a l’evangeli de Mateu, on sembla que encaixa perfectament, és amb la guarició d’un llunàtic (un malalt mental probablement) que havien portat als deixebles i que no l’havien pogut guarir. Part de la discussió es centra en això. Els deixebles no havien pogut fer res per alliberar-lo. Jesús parlarà a tots en termes de “generació incrèdula”, referint-se al públic. Però els comentaristes assenyalen que no així als deixebles. Els deixebles no és que no tenen fe, però sí que tenen poca.

La fe que s’aprèn

En parlar de la fe sabem que només l’esperit dona aquest do. El procés pel qual una persona creu i abraça la fe en Déu, és un procés que, en darrera instància, esdevé per l’acció de Déu. Perquè hi ha gent que creu i gent que no creu no és una qüestió fàcil de respondre, i sempre veiem un mecanisme intern que fa que uns si, i altres no acabin creien.

Ara bé, la fe també s’aprèn, es creix o es decreix. És com un múscul que en practicar-lo es desenvolupa i en deixar-lo s’atrofia.

Per a desenvolupar-lo ens cal apropar-nos al mestre de la fe.

Jesús convida els deixebles a créixer en la fe. Ha desenvolupar la seva fe. Una fe petita por moure muntanyes. Però aquesta fe s’ha de treballar, s’ha de regar. I per a fer-ho és indispensable aprendre dels mestres. “Rodejar-se d’experts”. En aquesta ocasió els deixebles ho tenen tot de cara perquè estan al costat de Jesús.

Aquest tipus de fe que ens suggereix el text només s’aconsegueix apropant-se a Jesús i a la gent que està plena d’ell.

2 AUGMENTANS LA FE

L’èxit requereix d’experts amb talent, la ment d’un principiant…”

Lluc situa el text en un altre context, dins un bloc d’ensenyances de Jesús, on els deixebles l’aturen i li diuen: “Senyor, augmenta’ns la fe”.

La petició porta implícit el reconeixement dels deixebles de sentir que la seva fe encara ha de créixer.

Llegia en una entrevista que quan el Jeff Bezos parlava de tenir la ment d’un principiant es referia a que mai dona res per entès, que ho pregunta tot, que vol saber el perquè, que sempre vol aprendre d’allò que fa.

És com els nens amb les seves preguntes sinceres, fruit d’una ment curiosa, sense filtres, que no te por de preguntar i investigar.

La fe com el gra de mostassa s’ha de preguntar les coses. Ha d’estar disposada a créixer. Potser un dels mals de les esglésies és donar-ho tot per entès.

L’experiment dels micos

Diuen (no sabem si és cert) que posaren vint micos en una gàbia i un plàtan penjant del sostre al que només es podia accedir per una escala. Quan el primer mico arriba al plàtan, una pluja d’aigua gelada queia sobre tots. Així que al segon mico que ho intenta, la resta l’esbatussaren. Aleshores van canviar un mico i van fer entrar un de nou, que no coneixia la norma. Quan intentà pujar per l’escala a buscar el plàtan, els altres dinou el van agredir. I van tornar a canviar un altre, i així fins canviar-los a tots. Ara ja, sense aigua freda, tots els micos nous obeïen a una norma que havien aprés i que ja no tenia sentit.

Fe “anormal”

El Craig Groeschel, un pastor nord-americà totalment 2.0, escriu un llibre que es titula “Anormal”. Diu ell, “el normal no està funcionant”. El normal a que es refereix a l’stress de la vida, l’excés de feina, les relacions familiars o personals complicades, problemes diversos que ens afecten i que sovint considerem que “és lo normal”. Afegeix ell, m’encanta que em considerin “anormal”.

I si us fixeu a les esglésies sovint valorem “el normal”, les coses com sempre s’han fet, la fe dintre del marc del que s’espera i el que es demana. I en canvi Jesús no actua de manera normal, com els seus contemporanis esperaven.

Els comentaristes com Trilling ens parlen d’una fe audaç, atrevida, que s’atreveix amb coses que de lluny semblen impossibles. La fe que en mig de les dificultats i les diferents tessitures de la vida aconsegueix deixar-ho tot en mans de Déu –diu aquest autor- és una fe que aconsegueix molt més que moure muntanyes.

A les esglésies que conec ens costa treure’ns el motlle de “el normal” per a desenvolupar una fe anormal, diferent, rellevant. No ho dic com qui té la solució, si no com qui se sent limitat en aquest aspecte. Crec que és un aspecte per a reflexionar.

La fe com un gra de mostassa és una llavor poderosa a les mans d’aquells creients intrèpids que volen ser “aprenents” i que no es volen conformar a les coses “normals”.

3 LES FITES DE LA FE

L’èxit requereix d’experts amb talent, la ment d’un principiant i una orientació a llarg termini

Les llavors triguen en créixer

La paciència és un bé escàs en el temps de l’ample de banda a internet. L’informàtic que ens venia l’ordinador portàtil s’inflava quan ens deia, “només tarda 14 segons en obrir-se”.  Guau! Ja no perdre la vida al davant de la pantalla esperant que s’obri l’ordinador o el facebook. Quin alleugeriment!

Al camp, tot i que avui tampoc es té paciència en esperar la collita i sovint s’acaben de madurar els tomàquets a les cambres frigorífiques, però el cert és que al camp tradicional cal tenir paciència. La llavor creix dins els seus terminis.

Els canvis significatius necessiten coure’s a foc lent. L’església també es transforma lentament. De fet, si ho fa acceleradament, acostuma a ser perjudicial.

Els resultats de la llavor de la fe, que produeix vides transformades per Jesús, acostumen a veure’s amb els anys, amb la distància i la perspectiva. Per això una foto estàtica d’un moment no ajuda a entendre el procés de la fe que opera al darrere.

Que Jesús compari la fe amb una llavor de mostassa ens recorda que és quelcom potencial. No és que aquella fe tan petita mourà la muntanya sinó que aquella fe potencialment pot arribar a fer-ho.

CONCLUSIÓ

Del no tinc fe, a les possibilitats de la fe petita

Acabo. Habitualment el text ens fa pensar “no tinc fe ni com una gra de mostassa, tant petita!”.

I probablement el que Jesús ens vol fer pensar és que fins i tot la fe més petita pot donar com a fruits resultats extraordinaris. Per això quan observeu la fe en qualsevol estat, en qualsevol persona, és una llavor tan poderosa. La fe més petita es pot desenvolupar fins a fites no imaginables. Si no, qui li anava a dir al Jeff Bezzos que vint anys desprès del primer llibre venut per internet seria l’home més ric del món. Ni ell ni ningú dels qui l’envoltaven ho podia presagiar.

Ara bé, aquesta fe s’ha de treballar. S’ha d’inspirar en el Mestre de la fe, i amb aquells que ens poden ajudar a fer-la créixer. S’ha de sotmetre a l’aprenentatge continuo, al plantejament de noves solucions, a les perspectives audaces, i sobre tot s’ha de considerar al llarg termini.

I a nosaltres, com església, la fe com un gra de mostassa ens ha de convidar a somiar, a creure, a esperar, i sobre tot a treballar. Que el Senyor ens hi ajudi.