• Pensament

Adéu innocència

Quin mal dia aquell en que Adam i Eva es van sentir despullats per primera vegada, nus, incomodes, en veure a l’altre tal qual era, sense filtres!

Aquest any hem acomiadat el vel de la innocència -si és que encara hi era-  que encara sostenien les ONG’s.

Fa un parell de setmanes va aparèixer un nou escàndol en una d’aquestes entitats. Metges sense fronteres havia descobert alguns dels seus col·laboradors logístics comprat serveis de prostitutes als països on actuava. No és el primer ni el més escandalós. Aquest any ja havíem escoltat dels benefactors anglesos fent una festa solidaria amb senyoretes de companyia, o el pitjor, d’ UNICEF implicada amb un escàndol amb menors a Haití.

D’una banda els cau el sostre a sobre a aquestes entitats, i d’altra banda són acusats injustament quan intenten salvar vides en mig de l’oceà, com si de totes bandes es volgués desprestigiar les poques coses que encara ens dignifiquen en aquest món tan mercantilitzat.

I les esglésies? Dies enrere un mal anomenat “pastor” apareixia implicat en un escàndol de pederàstia, i la premsa groga de Telecinco no tardava ni cinc minuts a, sense contrastar informacions, ensenyar una església baptista i tirar “tota la seva merda” (ja em perdonareu) a sobre del nostre germà pastor de Benidorm. Però les esglésies ja feia temps que estaven al punt de mira.

Potser tenia molta raó Jesús quan deia que de bo no n’hi ha ni un de sol, només Déu. Als “dolents” ja se’ls pressuposa que el seu  caràcter i actuació no seran ètics ni lloables. El problema és quan són els “bons” (per posar una etiqueta) els que s’equivoquen.

I és que un cop obrim els ulls, ens veiem despullats, conscients que, fins i tot els “bons” tenen (i tenim) interessos propis. Perdre la innocència no hauria d’entelar la noble tasca de tots aquells que servim el bé des de les nostres conviccions. Això sí, hauria de recordar-nos que hem de mantenir actituds vigilants i una nova relació entre “despullats”, sabedors que som fal·libles i imperfectes buscadors del bé.

Pr. Josep Bordera